Geurtocht

Een routetechniek met geur- of smaaksporen is een tochttechniek waarbij de route kan worden ontdekt door onderweg goed te ruiken of te proeven.

De geursporen kunnen worden uitgezet met iets dat een sterke geur afgeeft. Wanneer de deelnemers op een kruispunt aankomen, zullen ze aan de bomen en paaltjes rond het kruispunt moeten snuffelen om te ruiken waar de geur aan is gesmeerd, en welke richting men dus op moet gaan. Het geurspoor kan worden uitgezet door bijvoorbeeld goed rijpe uien te gebruiken, een goedkope parfum, of nog iets anders.

De smaaksporen kunnen uitgezet worden door op ieder kruispunt een hamsterdrinkflesje o.i.d. op te hangen, met daarin een vloeistof. Afhankelijk van hoe het smaakt wat er in het flesje zit, moet je linksaf, rechtsaf of rechtdoor. Appelsap is bijvoorbeeld linksaf, azijn (of vriendelijker: zure wijn) is naar rechts, enzovoort. De vloeistoffen kun je allemaal dezelfde kleur geven door het gebruik van kleurstoffen (verkrijgbaar bij sommige drogisterijen). Omgekeerd (water met bepaalde kleurloze smaakstoffen aanlengen) kan natuurlijk ook.

Tochttechnieken