Gesproken tocht

Een tocht hoeft niet altijd op papier te staan: een gesproken tocht kan ook. In plaats van de route uit te schrijven bestaat er namelijk ook de mogelijkheid om er een geluidopnamen van te maken. Dit kan op meerdere manieren en op diverse media (cassettebandje, MP3, minidisk enzovoort). Je kan het “verhaal” zo uitgebreid maken als je wilt. De opnamen kan door bewerking voorzien worden van wetenswaardigheden over de omgeving maar ook van muziek of zelfs morse.

Met de beschikbare technologie van vandaag is een opname makkelijk te bewerken en kan er een tempo verandering in worden aangebracht en diverse opdrachten worden ingevoegd als; huppelen, rennen, kruipen.

Voorzie de deelnemers van de nodige afspeel apparatuur en er kan gelopen worden.

Inspreken van de route

Om de route in te spreken, zijn er meerdere manieren voorhanden. Enkele suggesties:

  1. Één van die manieren is om de uitgezette route in een stille omgeving in te spreken.
  2. Een tweede mogelijkheid is om gepakt met opname apparatuur de tocht uit te gaan zetten. De luisteraar krijgt dan ook omgevinggeluiden mee van kabbelend water, rammelende winkelwagentjes, ruisend riet en alle andere geluiden. Dit zijn tevens aanwijzingen in de tocht. Let wel op dat de gesprekken van de “uitzetters” ook opneemt. Houd zelf dus stil of loop alleen. Mensen kunnen je vreemd aankijken als je “in je zelf” loopt te praten.
  3. Weer een andere manier, die wel veel geduld en tijd kost, is stemmen van de radio of TV opnemen en die in een volgorde aan elkaar “plakken”. Bekende Nederlanders vertellen dan hoe er gelopen dient te worden.

Tochttechnieken