Tocht veiligheid

Welkom op onze pagina over tochtveiligheid! Tochten lopen is een geweldige manier om de wereld om ons heen te verkennen en onvergetelijke ervaringen op te doen. Het is belangrijk om enkele belangrijke aspecten in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat jouw tocht veilig en plezierig verloopt. Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden:

Stem de lengte van de tocht af op de deelnemers: Houd bij het plannen van de tocht rekening met de leeftijd en de fysieke mogelijkheden van de deelnemers. Zorg ervoor dat de afstand haalbaar is, zodat iedereen comfortabel kan wandelen en van het avontuur kan genieten.

Kies veilige paden: Bij het uitzetten van de tocht is het aan te raden om zoveel mogelijk te kiezen voor autoloze of autoluwe paden. Op deze manier vermijd je druk verkeer en creëer je een veilige omgeving voor de deelnemers.

Beperk de bepakking: Voorkom overbelasting door ervoor te zorgen dat de deelnemers geen te zware bepakking dragen. Lichtgewicht en essentiële items zijn voldoende voor een comfortabele tocht.

Maak afspraken en regels: Voor een gestructureerde en veilige tocht is het belangrijk om enkele regels af te spreken. Denk hierbij aan de juiste positie op de weg, rustmomenten, een noodcontactadres en wat te doen bij verdwalen. Door deze afspraken creëer je duidelijkheid en verhoog je de veiligheid tijdens de tocht.

Zorg voor communicatiemiddelen: Zorg ervoor dat alle deelnemers een noodnummer bij zich hebben en in staat zijn om te bellen in geval van een noodsituatie. Een opgeladen mobiele telefoon is hierbij essentieel.

Samen sterker: Afhankelijk van de leeftijd van de deelnemers is het verstandig om buddy-systemen of groepjes te vormen. Dit vergroot de veiligheid en zorgt voor een gevoel van samenhorigheid tijdens de tocht.

Wees zichtbaar en herkenbaar: Zorg ervoor dat deelnemers goed zichtbaar zijn, niet alleen tijdens nachtelijke tochten, maar ook bij slecht zicht overdag. Laat deelnemers reflecterend materiaal dragen, zoals veiligheidshesjes of reflectiebanden, om de zichtbaarheid te vergroten en het risico op ongelukken te verkleinen.

Toestemming en respect: Ga na of er toestemming nodig is van terreineigenaren voor delen van de tocht of specifieke activiteiten onderweg. Respecteer de regels en afspraken die zijn gemaakt en onderhoud goede relaties met de beheerders van de terreinen waar je doorheen trekt.

Cheklist

  • De lengte van route is afgestemd op de mogelijkheden van de deelnemers.
  • De deelnemers beschikken over goed materiaal, zoals ingelopen schoenen, een goede rugzak, kleding/regenjas e.d.
  • Eventuele brandstoffen of gastankjes zijn goed gesloten verpakt.
  • De (bege)leiding zorgt ervoor dat de deelnemers geen te zware bepakking dragen.
  • Ieder groepje heeft EHBO-materiaal mee.
  • Ieder groepje beschikt over een noodnummer en een opgeladen mobiele telefoon.
  • De deelnemers zijn op de hoogte van de gebruikte routetechnieken.
  • Er is rekening gehouden met de weersomstandigheden: warmte, onweer, kou, regen.
  • Deelnemers weten wat te doen in geval van nood.
  • De deelnemers controleren zich na afloop op teken en teken worden aangegeven op een tekenformulier.
  • Er zijn afspraken gemaakt over hoe deelnemers moeten handelen bij verdwalen of bij calamiteiten, wat hun plaats op de weg is, en of er een verbod is om te liften.
  • Er is toestemming van terreinbeheerders en er zijn afspraken gemaakt over het gebruik van het terrein.
  • Wanneer de deelnemers ’s nachts op pad gaan, zijn zij voorzien van reflecterend materiaal, zoals veiligheidshesjes of reflectiebanden. Fietsen hebben werkende verlichting.