Speuren en stempelen

Leeftijd7+
Tijdsduur30 minuten
Aantal spelers10+
Soort spelRustig
Aard van het spelNadenken
PlekBuiten

Benodigdheden:
Vijf verschillende stempels, eventueel een stempelkussen, stopwatch, stukken dun karton, plattegronden van gebouw en omgeving

Speluitleg:

Vorm duo’s en geef ieder duo een eenvoudige plattegrond met vijf locaties aangeduid met kruisjes. De spelers schrijven hun namen op de achterkant van de plattegrond. Met enkele minuten tussenruimte vertrekken de tweetallen naar de aangegeven plekken. Start de stopwatch en noteer de vertrektijd van elke speler.

Op de vijf locaties zoeken de spelers naar stempels. Ze moeten een afdruk van elke stempel maken op de achterzijde van de plattegrond. Afhankelijk van het type stempel en het aantal deelnemers, kunnen er stempelkussens aanwezig zijn bij de stempellocaties. Het is ook mogelijk dat er zelfinktende stempels worden gebruikt. Zodra de spelers alle vijf de stempels hebben gevonden en de afdrukken hebben gemaakt, moeten ze zo snel mogelijk terugkeren naar het startpunt, waar hun tijd wordt genoteerd.

Dit spel kan gemakkelijk worden aangepast aan een specifiek thema. Bijvoorbeeld met Sinterklaas- of kerststempels. In plaats van stempels kunnen de spelers ook op zoek gaan naar cadeautjes. Deze cadeaus worden uitgepakt en op papier wordt genoteerd wat erin zit. Daarna worden de cadeaus weer ingepakt voor de volgende ronde.