Leeftijd | 8+ |
Tijdsduur | 30 – 60 min |
Aantal spelers | < 10 pers |
Soort spel | Actief |
Aard van het spel | Samenwerken |
Plek | Binnen en buiten |
Benodigdheden:
Sjoelbak, sjoelstenen, eventueel (ananas vla, yoghurt, komkommer, gladde koekjes, gladde tafel, witte lakens, blacklight verf)
Speluitleg:
Sjoelen is een oud spel dat al eeuwenlang in Nederland en Vlaanderen wordt gespeeld. Het kan worden gebruikt als onderdeel van een traditioneel Nederlands of Vlaams thema. Als je sjoelt met ananasschijven op een met vla ingesmeerde tafel, of vergelijkbare varianten, kan het worden gebruikt als een grappig en gek spel.
Spelregels:
Voor het spel gebruik je een sjoelbak en 30 sjoelschijven. Aan het einde van de sjoelbak bevinden zich vier poortjes, elk met een bepaald aantal stippen erboven – dit geeft de waarde van het poortje aan. Het doel is om de sjoelschijven door deze poortjes te schuiven. Als alle schijven zijn geworpen, worden de schijven die niet in een poortje belanden teruggehaald. Deze schijven worden gebruikt voor de tweede en derde beurt. Na drie beurten worden de punten geteld.
De puntentelling is gebaseerd op het aantal stippen bij elk poortje. Er kunnen echter ook bonuspunten worden verdiend:
Als je bij elk poortje een schijf hebt, verdubbelt de waarde van die vier schijven. Dus in plaats van 10 punten krijg je dan 20 punten. Als je bij elk poortje twee schijven hebt, krijg je dus 40 punten.
Het maximale aantal punten dat je kunt behalen met 30 schijven is 148 (7 sets van 4 schijven met 20 punten + 2 schijven met 4 punten). Als je deze 148 punten in één beurt haalt, mag je nog twee extra worpen doen. Als je de 148 punten in twee beurten haalt, mag je nog één extra worp doen.
Vieze varianten
Vla-sjoelen
Smeer een gladde tafel in met vla en zet vier deelnemers met hun mond open aan het einde van de tafel. Markeer elk kind met stippen op hun voorhoofd (van 1 t/m 4) die de punten aangeven die kunnen worden gescoord. Laat een vijfde kind sjoelen met een schijf ananas of een halve perzik (uit blik).
Komkommersjoelen
Dezelfde principes als hierboven, maar gebruik yoghurt in plaats van vla en komkommerschijven in plaats van ananas.
Als je het liever wat minder vies wilt maken, gebruik dan een gladde tafel en sjoel met gladde koekjes. Zorg ervoor dat de koekjes groot genoeg zijn, zodat de spelers ze niet per ongeluk inslikken.
Levend sjoelen
Voor “levend sjoelen” kun je bij evenementenbureaus grote luchtkussens huren, maar je kunt ook zelf een opstelling maken met een zeiltje op een zachte ondergrond (bijvoorbeeld een grasveld) en wat groene zeep. Plaats poortjes aan het einde van het zeil, laat de deelnemers een aanloop nemen en gaan met die banaan! Introduceer eventueel ook nog een helling waar de spelers vanaf moeten glijden, zodat ze iets minder invloed hebben op het poortje waar ze in terecht komen. Welke deelnemer haalt de meeste punten?
Blacklight Sjoelen
Voor “Blacklight Sjoelen” moeten de sjoelschijven strak ingepakt zijn met wit laken of beschilderd met speciale blacklight verf. Zonder verf maar met lakens moet de bak enkel aan de zijkanten en de poortjes bekleed worden dus niet de bodem. de schijven glijden dan niet meer. Blacklight lamp erop en de rest van het licht uit! een totaal nieuwe ervaring.