Soorten kampvuur

Pagodevuur

Een pagodevuur is een vuur wat vaak gebruikt word voor grote kampvuren. Bij een pagodevuur maak je met grote dikke stammen trapsgewijs een gebouw rondom de piramide. Een pagodevuur brand heel erg goed en geeft heel erg veel licht en warmte. Het pagodevuur heeft zijn naam te danken aan de oosterse pagodetempels die dezelfde opbouw hebben als een pagodevuur.

Reflectorvuur

Een reflectorvuur wordt vaak aangelegd om extra warmte te creëren. Het woord verraadt al een beetje wat voor soort vuur het is: een vuur waarbij een reflector de warmte reflecteert. Maak een willekeurig vuur. Plaats hier achter palen en bouw daar een houten muurtje tegenaan. Het houten muurtje reflecteert de warmte van het kampvuur. Dit vuur is vooral ideaal bij koude nachten.

Isolatievuur

Als je de grond niet wilt beschadigen kun je een isolatievuur aanleggen. Dit doe je door een aantal stammen naast elkaar op de grond te leggen en deze met een laag zand te bedekken. Bovenop deze laag zand kun je vervolgens bijvoorbeeld een stervuur of een jagersvuur aanleggen.

Stervuur

Bij een stervuur leg je verschillende dikke, droge balken met de punt in de brandende piramide en schuift ze als ze opbranden steeds verder naar het midden. Hierdoor blijft het vuur heel lang branden. Gebruik voor een stervuur niet te veel hout, er moet namelijk nog wel lucht bij kunnen komen. Als de balken die je gebruikt allemaal ongeveer de zelfde dikte hebben, kun je er in het midden makkelijk een pan op zetten.

Jagersvuur

Bij een jagersvuur leg je twee dikke balken langs de piramide. De balken moeten aan de kant waar de wind vandaan komt iets verder uit elkaar liggen.Over de balken leg je een kleine laag zand, zodat deze niet zo snel vlam vatten. Over de balken kun je nu een rooster leggen waarop je pannen kunt zetten of vlees kunt roosteren.

Commando- of dakotavuur

Een commando- of dakotavuur is een vuur welke je in een soort tunnel stookt. De opstijgende warme lucht van het vuur uit de ene opening zal koude lucht aan de andere opening aanzuigen. Een commandovuur kun je heel heet stoken, waardoor het heel geschikt is om op te koken en zelfs te frituren.

Kruisvuur

Een kruisvuur bestaat uit twee greppels die in kruisvorm uitgestoken zijn. Dit vuur biedt het voordeel dat meerdere potten gelijktijdig op het vuur kunnen staan, omdat dit vuur niet overal even hevig brandt, kookt men op de hete plaatsen, terwijl elders andere gerechten opgewarmd kunnen worden.

Tafelvuur

Bouw een verhoging van een laag stammen of stenen  (pionieren kan eventueel ook). Leg hier zand, omgekeerde graszoden en/of stenen. Leg aan de zijkanten een balk waar het rooster op kan steunen. Je kan nu bij goed en bij slecht weer prima stoken. Let heel goed op dat de tafel stevig genoeg is en niet zomaar in kan storten als iemand er per ongeluk tegenaan loopt!

Tip
Door het koken op vuur worden de pannen altijd smerig aan de onderkant en zijkant. Een handige manier om dit te voorkomen is een laag aluminiumfolie onder op de pan aan te brengen.