Kampvuur veiligheid

Een kampvuur creëert een gezellige en sfeervolle omgeving, maar het is van groot belang om veiligheid voorop te stellen. Hier zijn enkele essentiële aandachtspunten om ervoor te zorgen dat je kampvuur veilig en plezierig is.

Stookplaats

Kies de juiste stookplaats: Selecteer zorgvuldig een stookplaats zonder overhangende takken en vrij van brandbare voorwerpen in de buurt. Houd ook voldoende afstand tot gebouwen om het risico op brand te minimaliseren.
Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je het vuur aansteekt niet brandbaar is. Stoken op zand of in een stookton is aan te raden.
Plaats geen brandbaar materiaal in de buurt van het kampvuur en voorkom dat vonken overslaan naar brandbare objecten. Houd voldoende afstand en wees voorzichtig met wat er in de omgeving van het vuur wordt geplaatst.

Blusmiddelen

Blusmiddelen binnen handbereik: Zorg dat je altijd blusmiddelen bij de hand hebt, zoals scheppen, zand, emmers water, branddekens of vuurzwepen. Deze kunnen van vitaal belang zijn om snel in te grijpen als dat nodig is.

Toezicht

Laat het kampvuur nooit onbeheerd achter. Houd voortdurend toezicht om ervoor te zorgen dat het vuur onder controle blijft en zich niet ongecontroleerd verspreidt.

Vluchtmogelijkheden

Zorg voor vluchtmogelijkheden: In geval van een noodsituatie moeten alle aanwezigen voldoende vluchtmogelijkheden hebben. Houd de omgeving rondom het kampvuur vrij van obstakels en zorg dat iedereen gemakkelijk kan wegkomen indien nodig.

Veilig gedrag

Stel duidelijke regels op voor het omgaan met het kampvuur. Benadruk het belang van niet spelen met vuur, niet gooien van brandbare stoffen in het vuur en het toezicht houden op kinderen in de buurt van het kampvuur.

Door deze aandachtspunten serieus te nemen, kun je genieten van een veilig en plezierig kampvuur, terwijl je de risico’s tot een minimum beperkt.