Het hout

Het dansende vuur heeft altijd al een fascinerende aantrekkingskracht gehad. Het creëert warmte, licht en een gevoel van verbondenheid. Maar een succesvol kampvuur begint niet zomaar vanzelf. Het vereist aandacht, vaardigheid en het juiste bouwproces. Laten we samen door de essentiële elementen van een perfect kampvuur gaan.

De tondel

Als de eerste stap in het bouwproces verzamelen we hout. Maar voordat we aan de slag gaan met de takken en stammen, creëren we een basis van tondel in het midden van de vuurkring. Tondel is het aanmaakmateriaal dat het vuur snel doet ontbranden. We gebruiken kleine dunne takjes, droog gras, houtkrullen, berkenbastreepjes en verpulverde dennennaalden. Het belangrijkste criterium voor tondel is dat het goed droog moet zijn. Dit wordt het hart van ons vuur.

Het Aanmaakhout

Om de tondel te omringen en het vuur verder aan te wakkeren, leggen we aanmaakhout in een cirkel eromheen. Deze takjes zijn afkomstig van zachtere houtsoorten zoals els, den, spar en wilg. Net als de tondel moet ook het aanmaakhout goed droog zijn. Houtsoorten met hars zijn bijzonder geschikt omdat ze snel ontbranden. We laten een opening aan de kant waar de wind vandaan komt, zodat we het vuur later kunnen aansteken. Verzamel voldoende aanmaakhout, want dit brandt snel en je hebt er misschien meer van nodig dan je denkt.

Het Brandhout

Nu is het tijd om een stevige basis te leggen voor ons kampvuur. Rondom het aanmaakhout bouwen we een piramide van brandhout. Dit zijn droge takken en dikke stukken hout die het vuur gaande moeten houden. Hoe droger het brandhout, hoe beter het zal branden. We vermijden vochtig hout dat half verteerd op de grond ligt. Het verzamelen van brandhout vereist respect voor de natuur. We rukken geen levende takken van bomen af. In plaats daarvan gebruiken we een boomzaagje om dode takken veilig te verwijderen, zonder levende takken te beschadigen.

Vuur

Nu, met ruim voldoende hout verzameld, is het tijd om het vuur aan te steken. Door de juiste opbouw van tondel, aanmaakhout en brandhout, zal ons vuur snel ontbranden en zich verspreiden. Het vuur wordt het middelpunt en we hoeven het niet meer te verlaten.